Οι υπέρβαροι ενήλικες μειώνουν τις πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο μαστού

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής -από τα 20 έως τα 50 -αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ερευνητικό Ταμείο για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα μία γυναίκα είναι υπέρβαρη στην ενήλικη ζωή, από τα 20 έως τα 50 της χρόνια, τόσο περισσότερο είναι πιθανόν να μην επιβιώσει εάν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού ή εντέρου, μετά την εμμηνόπαυση.

Η ορμονική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης & ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού

Η ορμονοθεραπεία για την παράταση της εμμηνόρροιας και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας που δημοσιεύθηκε στο The Lancet στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η έρευνα που βασίστηκε σε ιατρικά δεδομένα 108.647 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο μαστού περίπου στα 65 τους χρόνια, είχε ως στόχο να εντοπίσει το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κάνουν ορμονοθεραπεία έναντι αυτών που δεν κάνουν. Οι μισές από τις γυναίκες που εκδήλωσαν καρκίνο μαστού είχαν προβεί σε ορμονοθεραπεία, ενώ οι άλλες μισές ποτέ δεν είχαν κάνει ορμονική υποκατάσταση. Η ηλικία έναρξης της ορμονοθεραπείας για τις γυναίκες που την είχαν επιλέξει, ήταν κατά μέσο όρο τα 50, ενώ για τις γυναίκες που την επέλεγαν έως τον χρόνο εκδήλωσης καρκίνου στον μαστό, συνήθως μεσολαβούσαν δέκα χρόνια. Οι γυναίκες που είχαν νοσήσει με καρκίνο μαστού και είχαν σταματήσει την ορμονοθεραπεία, είχαν κατά μέσο όρο λάβει ορμονοθεραπεία περίπου για 7 χρόνια.

Εξατομικευμένος συμπληρωματικός έλεγχος με το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού (ABUS)

Πριν την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της EUSOBI (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού), που θα γίνει στη Βουδαπέστη (3-5 Οκτωβρίου), η ηλεκτρονική σελίδα Auntminnie.com φιλοξενεί την άποψη τεσσάρων διακεκριμένων ακτινοδιαγνωστών στην απεικόνιση μαστού, αναφορικά με τον εξατομικευμένο έλεγχο των μαστών των γυναικών με τη χρήση νέων τεχνολογικά εργαλείων, όπως το ABUS, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει κάθε γυναίκα.

Μύθοι και αλήθειες

Αυτοεξέταση

Συχνές απορίες