Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν βάρος μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού

Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση συνδέεται με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό. Σε αυτό το δεδομένο προστίθεται μία νέα ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο ASCO (American Oncology of Clinical Oncology) που υποστηρίζει ότι η μείωση του βάρους στην εμμηνόπαυση συνδέεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου. Ένα ακόμη κίνητρο όχι μόνο για να μην πάρει αλλά και για να χάσει βάρος μια γυναίκα στην κρίσιμη αυτή ηλικιακή περίοδο της ζωής της

Το σωματικό λίπος και όχι το βάρος, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου μαστού

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention –CDC), ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου μαστού είναι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως το υπερβολικό βάρος, ίσως να μην είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου. Τα ευρήματα μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ειδικό συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο (American Association for Cancer Research), με τίτλο «Παχυσαρκία και καρκίνος: υποκείμενοι μηχανισμοί, αιτίες και αποτελέσματα», δείχνουν πως το σωματικό λίπος αποτελεί έναν ανεξάρτητο μηχανισμό κινδύνου, ακόμη και αν ο δείκτης μάζας σώματος (BMI)του ατόμου είναι φυσιολογικός.

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού

Η θεμελιώδης συμβολή της άσκησης στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention έδειξε ότι η άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο μαστού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν πολύ δραστήριες κινητικά ή περπατούσαν για τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Μύθοι και αλήθειες

Αυτοεξέταση

Συχνές απορίες