Ελεύθερη Ευρώπη από EDC (Ορμονικούς Διαταράκτες)

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Breast Cancer UK, Kit Bowerin, ένωσε τις δυνάμεις του με την EDF-Free Alliance (συμμαχία που μάχεται για την κατάργηση των ορμονικών διαταρακτών στην Ευρώπη) για την ενημέρωση Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες αναφορικά με τα προϊόντα καθημερινής χρήσης που περιέχουν τις χημικές αυτές ουσίες που αποδεδειγμένα μας κάνουν ευάλωτους στον καρκίνο μαστού. Ο Bowerin και τα άλλα μέλη της αποστολής συζήτησαν τους πιθανούς κινδύνους από τη διαδεδομένη έκθεση του κοινού σε αυτές τις χημικές ουσίες και εξήγησαν στους αξιωματούχους της Ευρώπης την αναγκαιότητα να οριοθετηθεί η χρήση των χημικών με νόμους. Περισσότερα από 30 μέλη του Κοινοβουλίου δήλωσαν ετοιμότητα στην υποστήριξη νομοθεσίας που θα «ελευθέρωνε» τους κατοίκους της Ευρώπης από τα EDC.

Συμβάλλει η νομοθεσία ενημέρωσης για την πυκνότητα των μαστών στην υγεία των γυναικών;

Η νομοθεσία που επιβάλει την ενημέρωση των γυναικών για την πυκνότητα των μαστών τους δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου στην Επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine.

Η γνωστοποίηση της πυκνότητας των μαστών θα πρέπει να είναι κατανοητή

Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται για την πυκνότητα των μαστών τους με τρόπο απολύτως κατανοητό από τον γιατρό τους, κάτι που δε συμβαίνει έως σήμερα, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Journal of American College of Radiology.
Το θέμα της μη κατανοητής κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της πυκνότητας των μαστών στη γυναίκα – ασθενή είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, διότι εάν είναι θολό ή συγκεχυμένο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της ασθενούς, έγραψε ο επικεφαλής των ερευνητών, Dr. Derek Nguyen από το Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

Ο Nguyen και οι συνεργάτες τους διερεύνησαν το κατά πόσο ένα πιο απλοϊκά γραμμένο κείμενο γνωστοποίησης της πυκνότητας του μαστού θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση του περιεχομένου από τις γυναίκες – ασθενείς, συγκριτικά με την υποχρεωτική φόρμα γνωστοποίησης που υπάρχει σήμερα. Η ομάδα των γιατρών διενήργησε μία έρευνα σε γραπτή ερωτηματολογίου την οποία διένειμε σε 500 γυναίκες που υποβάλλονταν σε προληπτική μαστογραφία σε τέσσερα κέντρα ακτινοδιάγνωσης. Στην έρευνα παρουσιάστηκαν στις γυναίκες δύο διαφορετικές αναφορές (γνωστοποιήσεις) πυκνότητας -η συνήθης εκδοχή και μία αναθεωρημένη εκδοχή -και τους ζητούσε τη γνώμη τους (ανατροφοδότηση) για την κάθε εκδοχή. Στις αναλύσεις των απαντήσεων των γυναικών προέκυψε πως το 56.6% των συμμετεχόντων γυναικών που τους γνωστοποιήθηκε ότι είχαν πυκνούς μαστούς μέσα από την επίσημη φόρμα που ισχύει σήμερα, σκέφτηκε πως το γεγονός αυτό συνδέεται με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού, συγκριτικά με μόλις το 2,2% των γυναικών που σχημάτισε την ίδια αντίληψη με την πιο εκλαϊκευμένη, αναθεωρημένη εκδοχή γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων. Το 96% των γυναικών που διάβασαν την αναθεωρημένη εκδοχή εμφανίστηκε πιο πρόθυμο να συζητήσει και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πυκνότητας των μαστών, συγκριτικά με μόλις το 32,8% που διάβασε τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος σύμφωνα με την ισχύουσα φόρμα.

Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών παρερμηνεύουν το μήνυμα που επιθυμούν να περάσουν οι γιατροί μέσα από την ισχύουσα φόρμα γνωστοποίησης, για αυτό και επιβάλλεται να αναθεωρηθεί για να προσεγγίσει τη γυναίκα σωστά και να την κινητοποιήσει χωρίς να τη φοβίσει για τους πιθανούς κινδύνους των πυκνών μαστών.
Πηγή AuntMinnie